Povestea Orșovei

Orsova

Orșova loc de întâlnire dintre bătrânul Danubiu și Carpații Românești – semnifică un imemorial leagăn de civilizație cu vestigii ale vremelnicilor stăpâniri Romane, Turce sau Austriece. Orșova are un statut aparte între așezările României: este cel mai tânăr oraș și totodată, unul din cele mai vechi, o localitate a cărei istorie coboară în timp cu mai multe milenii.

,,Orașul Orșova este situat pe malul Dunării, la contactul dintre Munții Almăjului cu Podișul Mehedinți, pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier. Orașul Orșova, al doilea ca mărime din județul Mehedinți după Drobeta Turnu Severin. Este un oraș vibrant, tânăr, cu un imens potențial, care privește cu încredere spre viitor.

Nu este călător cu trenul sau cu mașina, care, ieșind din defileul muntos, să nu tresară la vederea Orșovei noi. Oraşul îi apare surpinzător ,în faţă pe marginea unei oglinzi imense de apă, care reflectă colinele abrupte din jur și cerul.

Şi totuși noua Orșova văzuta dinspre Dunăre, de pe un vapor, oferă o priveliște și mai impresionantă. Acolada albă a orașului, continuată de un sir de siluete din beton, între care se disting cele două gări, una lângă calea ferată, alta lângă apa- apoi calele unui șantier naval, cheiuri de piatră, înconjoară de jur împrejur imensa deschidere a unui golf. Se văd plutind nave, zburând pescăruși.” (Orșova-Capitol vibrant în epopeea ,,Porțile de Fier” de Vasile Nicorovici)

O mare înflorire a cunoscut-o Orșova din perioada romană, antică Dierna, când localitatea s-a dezvoltat ca port la Dunăre.

Orșova a fost o cetate însemnată la Dunăre și în perioada pătrunderii otomane spre Europa, fiind puternic întărită de Iancu de Hunedoara și căzând sub stăpânire turcească abea în 1524.

Situată în sud-vestul tarii- acolo unde Dunărea, după ce scapă de Strânsoarea Cazanelor, se pregătește pentru a ataca ultima stavilă, aceea a Porților de Fier, Orșova- pe lângă farmecul locurilor și existența mijloacelor de trai- constituia și o poartă obligatorie de trecere în această parte de lume.

După confluența cu râul Plavișevița, Dunărea intră in cel de-al treilea sector de îngustare, Cazanele Mari  flancat de abrupturile calcaroase ale Ciucarului Mare (316 m) și ale vecinului său Sârbesc Veliki  Strabac (768m). După confluența cu pârâul Eșelnița apele fluviului Dunărea pătrund în bazinul larg al Orșovei, format la gura de vărsare a râului Cerna.

Pereții Cazanelor Mari au înălțimi de peste 200m, iar înălțimea medie a albiei este de 150m. În pereții Ciucarului Mare se deschid mai multe guri de peșteră: Gura Ponicovei, Piscabara și Veterani. Dincolo de Cazanele Mari apele fluviului pătrund în micul bazinet Dubova.

În aval de Dubova, Dunărea pătrunde în Cazanele Mici cu o lungime de 3,6 km, albia atinge cea mai mică lățime din defileu, 150 m.

Apele Dunării își continuă drumul până la barajul de la Gura Văii, unde pun în mișcare turbinele hidrocentralei Porțile de Fier, Dunărea favorizează plimbări cu vaporașele de croazieră, bărci, hidrobiciclete dar și practicarea unor sporturi, cel mai important dintre acestea  fiind canotajul.

Existența vechiului oraș a fost curmată de construirea barajului Porțile de Fier, Orșova fiind strămutată intre anii 1966-1974, cu 3 km spre nord, cuprinzând o parte din vatra fostului sat Jupalnic și cu 15 m mai sus, adică de la 56m la 71m altitudine absolută. Noua Orșovă este dispusă în amfiteatru.

Zona oferă resurse naturale de importanță turistică, de o valoare deosebită și legate în special de cursul Dunării: Cazanele Mici, Cazanele Mari, sectorul cel mai impunător și mai interesant al defileului  Dunării.

Peștera Veterani aflată la intrarea în Cazanele Mari, peștera Ponicovei (sau peștera Liliecilor, relieful carstic dezvoltat pe platourile și versanții munților Ciucaru Mic și Mare, golfurile lacului Porțile de Fier 1: Gura Văii, Bahna, Cerna, Mraconia, Dubova, peisajele pitorești dintre Svinița și Greben, date de abrupturile calcaroase viu colorate, traseul pitoresc cu sectoare de chei ale Văii Mraconiei, aspecte peisagistice create de Dunăre pe tot traseul său (DN57), aspecte peisagistice de pe cursul inferior al Văii Cerna (5 km de pe teritoriul județului –E70), fondul piscicol al lacului și afluenților săi, fondul cinegetic al munților din împrejurimi.

Municipiul Orșova se află la încrucișarea unor importante căi de comunicație, având legături lesnicioase atăt pe șosea ,cât și pe calea ferată și pe apă. Centrele urbane cele mai apropiate sunt: Drobeta Turnu Severin-25 km, Băile Herculane-20 km, Moldova Nouă-110 km. Pâna la București sunt 350 km, iar până la Timișoara sunt 200 km.

Panorama Orsova

Prin Băile Herculane și în continuare pe Valea Cernei se poate ajunge în Depresiunea Petroșani. Astfel orașul poate deveni un centru turistic important de polarizare, dar și de dispersie a fluxurilor turistice din zonă.

Condițiile naturale și poziția geografică favorizează dezvoltarea următoarelor forme de turism: sporturi nautice, odihnă, recreere, tranzit (croaziere fluviale si auto), pescuit sportiv, vânătoare și de asemenea congrese, reuniuni, afaceri.

Panorama Orsova

Facilități complex

 • Zona salbatica
 • Zona salbatica

  Zonă sălbatică

  Complexul Paloș este integrat într-o zonă sălbatică, departe de zarva cotidiană, poziționat pe malul Dunării, înconjurat de păduri cu o faună și o floră unice în România.

 • Internet Wi-Fi
 • Internet Wi-Fi

  Internet Wi-Fi

  Semnal bun de internet Wi-Fi in cadrul Pensiunii Paloș cu viteza de download 2MB/s.

 • Acceptam animale de companie
 • Acceptam animale de companie

  Acceptăm animale de companie

  La casa Paloş din Orşova animăluţele de companie ce vă însoţesc sunt bine venite.

 • Croaziera cu salupa
 • Croaziera cu salupa

  Excursii cu șalupa

  Fară sa fiți nevoiți să mergeți in altă parte chiar de la Casa Paloș din Orșova se organizează croaziere pe Dunăre cu șalupa.

 • Acces la bucatarie
 • Acces la bucatarie

  Acces la bucătărie

  Casa Paloș din Orșova oferă acces gratuit la bucătărie tuturor oasepeţilor. Dotată cu mai multe frigidere, aragaz, cuptor cu microunde.

 • Camere cu TV
 • Camere cu TV

  Camere cu TV

  Casa Paloș va oferă camere cu vedere la Dunăre dotate cu tv.

 • Campare corturi
 • Campare corturi

  Posibilitate de campare cort/rulotă

  Complexul Paloș dispune de locuri cu umbră și peisaje deosebite pentru poziționarea și plasarea corturilor sau rulotelor în zone cât mai retrase și intime.

 • kaiac-canoe
 • kaiac-canoe

  Închiriere ambarcațiuni Kaiac-Canoe

  Posibilitate de închiriere echipament și ambarcațiuni speciale pentru Kaiac-Canoe.

 • Pat single
 • Pat single

  Paturi de o persoană

  Casa Paloș din Orșova dispune de camere cu vedere la Dunăre dotate cu paturi de o persoană.

 • Pat matrimonial
 • Pat matrimonial

  Paturi matrimoniale

  Casa Paloș din Orșova dispune de camere cu vedere la Dunăre dotate cu paturi matrimoniale.

 • Plaja pe malul Dunarii
 • Plaja pe malul Dunarii

  Plajă pe malul Dunării

  Complexul Paloș se află chiar în vecinătatea plajei fluviului Dunărea amenajată cu un ponton ce poate fi folosit pentru pescuit. Plaja este în mare parte acoperită de nisip și are o lățime destul de mare încât să permită amplasarea șezlongurilor.

 • Zona pentru gratar
 • Zona pentru gratar

  Posibilitate de a face grătar

  În cadrul complexului Paloș din Orșova aveţi acces gratuit la grătar, disc si lemne de foc.

 • Parcare privata
 • Parcare privata

  Parcare privată

  Casa Paloș dispune de 8 locuri de parcare pentru oaspeții săi.

 • Tenis de masa
 • Tenis de masa

  Tenis de masă

  În cadrul complexului Paloș din Orșova aveți acces gratuit la tenis de masă.

 • Zona de pescuit
 • Zona de pescuit

  Posibilitate de pescuit

  În faţa locației se afla pontonul și plaja de unde se poate pescuii. De altfel după locația noastră se găsesc mai multe golfuri naturale și locuri liniștite pentru pescuit.

 • Foisor cu terasa de vara
 • Foisor cu terasa de vara

  Foișor cu terasă

  În cadrul complexului Paloș din Orșova aveți acces gratuit la foișor cât și la terase în aer liber, toate sunt la dispozitia oaspeților noştrii.

Rezervare Online Rezervări Telefon

Croazieră pe Dunăre

croazieră pe dunăre cu vaporul sau şalupa Orşova

Atracții turistice

bustul regelui dac decebal
Cazare Orsova
Rezervări Telefon Indicații GPS